Advent of Code 2023

Advent of Code är en global adventskalender med programmeringspussel som kan lösas på vilket programmeringsspråk man vill.

 

Advent of Code kan liknas en adventskalender med en berättelse där huvudpersonen på något vis ska hjälpa till att rädda julen tillsammans med mer eller mindre hjälpsamma julenissar. Man får ett problem/pussel varje dag som kan lösas på vilket programmeringsspråk man vill.
Varje dag mellan 1 dec och 25 dec kl 06:00 publiceras en uppgift som man ska lösa så snabbt som möjligt genom att skriva ett litet program. Läs mer om Advent of Code här.

Från hela bolaget Vitec Software Group är det ca 20st medarbetare som deltar i programmeringen, varav 3 medarbetare från Vitec Fastighet. Martin Rölin och Kavin Chu från Umeåkontoret samt Helen Elemida från Stockholmskontoret. I en kort intervju berättar de om tjusningen med Advent of Code. 
”Det här är fjärde gången jag deltar i Advent of Code” berättar Martin och fortsätter: ”Jag älskar problemlösning och detta är ett sätt att få utlopp för det och samtidigt lära sig nya saker. Jag blev först tipsad av en kompis från universitetstiden, vi brukar alltid prata extra mycket med varandra under december då vi båda försöker lösa uppgifterna.” Kavin fortsätter och fyller i. ”Jag tror att det är därför den här kalendern har blivit så populär. För att det är ett roligt sätt att både lära sig och utmana sig själv, och att det är varierande problemlösning man kan lösa i egen takt.”

Helen förklarar att det här är tredje gången hon är med i Advent of Code och att hon först blev tipsad om det av en kollega på en tidigare arbetsplats. ”Jag tycker det är ett trevligt tidsfördriv med en berättelse och småproblem. Vissa problem är enkla, och andra är svåra.”

Martin fortsätter: ”Sedan är det roliga att Jerker Vallbo (CIO/CTO på Vitec Software Group) initierat en grupp för alla oss på Vitec att inspireras/tävla med varandra. Bland oss som deltar brukar jag växla några ord med andra i Vitec Software Group som också deltar för att se om vi löste uppgiften på liknande sätt och lära av varandra. Uppgifterna blir också allt svårare närmare jul. Då kan det vara svårt att hinna klart innan man åker till jobbet och man får slutföra dem på kvällen.”

På frågan om de ska göra något speciellt under julen svarar Kavin att han ser fram emot att äta god mat och umgås med nära och kära. Helen fyller i ”och sova extra länge på de lediga dagarna!” Martin håller med, ”Ja, det blir förhoppningsvis en lugn jul med familjen och en hel del skidåkning.”

Vi önskar dem också en lugn och mysig jul med nära och kära, och att de lyckas lösa alla pussel så klart… 

Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec