Älskade miljonprogram

Kan man älska miljonprogrammet? En av de mer uppmärksammade bostadsaffärerna under förra året var Mitt Albys köp av 1 300 lägenheter från kommunala Botkyrkabyggen. Eftersom det handlade om medborgarnas boende var den sociala dimensionen en viktig del av affären. Vi träffade vd Mathias Tegefjord för att reda ut vad ett "samhällsorienterad bostadsbolag" egentligen innebär.

Mörkblått lägenhetshus med balkonger bredvid orange lägenhetshus.

Det mest unika med fastigheterna återspeglas i namnet – Albyberget. Husen ligger på en höjd i anslutning till Albys tunnelbanestation. Från bottenvåningen ser du ut över trädtopparna och från sjunde våningen har du milsvid utsikt. Det är också typisk, storskalig miljonprogramsarkitektur. Höga, avlånga, kantiga, fristående hus som tornar upp sig i ett kuperat område med barrträd, buskar och gångvägar.

 Mathias Tegefjord, vd på Mitt Alby, tar emot i en ombyggd lägenhet på bottenvåningen. Bolaget har tolv anställda, förvaltare, uthyrningspersonal och lokalvårdare. Att ha städningen i egen regi hör inte till vanligheterna i branschen.

 – Jag har själv jobbat som städare, så jag vet vad det vill säga att ha ett pressat schema där du jäktar från kund till kund, med minimal tid att utföra uppgiften på. Vår renhållning är kanske det vi fått allra mest positiv uppskattning för. Till och med SRV som tömmer våra grovsoprum har spontant hört av sig med beröm. Hur ofta händer det?

 Mitt Alby vill hålla en hög servicenivå. I det ingår inte bara att anstränga sig för att hålla rent och snyggt, utan också att agera snabbt på felanmälningar och en ”open door policy” på kontoret. Vem som helst kan knacka på och få en pratstund med den personal som finns tillgänglig.

 – Vi tycker det är superviktigt att vara närvarande i den verklighet som vi förvaltar. Hälften av de anställda bor dessutom i området. Totalt talar de 14 språk, varav 7 på flytande nivå. Inte minst arabiskan är viktig eftersom många äldre invandrade från arabisktalande länder inte kan svenska eller engelska.

 Just det. Det här är Alby. Förorten. Här finns ett hundratal nationaliteter och hushållen är, generellt sett,  svagare (eller mer utsatta?). Med det följer även andra krav på förvaltningen, inte minst vad gäller språkkunskaperna. Men enligt Mathias Tegefjord är den största utmaningen fördomarna.

 – Uppfattningen att man är mindre värd om man bor i förorten är så spridd att den delas även av de som själva bor där. Det är otroligt synd; vi behöver ändra omvärldens syn på miljonprogramsområdena.

 Mitt Alby vill jobba aktivt med att höja Albys självkänsla, framförallt genom att stötta lokala initiativ. Man har planer på att samarbeta med den grundskola som finns i området.

 – Bland kommunala skolor är det en av de som har sämst statistik när det handlar om behörighet till gymnasiet. Vi skulle vilja bidra med att lyfta fram positiva förebilder. Vi har ett stort nätverk från näringslivet och skulle vilja jobba med mentorskap, entreprenörskap och praktikplatser. Helt enkelt jobba med barn och ungdomars motivation att gå vidare till studier. Vara en motkraft till de negativa förebilderna.

 Mitt Alby verkar med andra ord ha en hög ambitionsnivå när det gäller både förvaltningen och den sociala biten. Men hur är det med det tekniska? Huvudanledningen till att Botkyrkabyggen sålde var behovet av att finansiera renoveringar i det övriga beståndet, som också är byggt under miljonprogramsåren.

 – Jo då, stammarna kommer att behöva bytas men det är inte akut. Planen är att sätta igång om fem år och då börja med ett pilotprojekt. Vi kommer vara lyhörda för våra hyresgästers önskemål, det vill säga anpassa standarden och därmed hyran, efter hyresgästen. Inga påtvingade lyxrenoveringar, med andra ord, avslutar Mathias Tegefjord på Mitt Alby.


Artikelskribent: Freya News