Bäst i transporttest

Massimo Mondini, gruppchef för Leverans-team Nord och medlem i Hållbarhetsgruppen, gjorde en fältstudie av transporter vid längre arbetsresor. I en organisation med kontor på platser från Umeå till Malmö är resor ibland en nödvändighet – hur står sig det mer hållbara alternativet?

Bild på tåg från SJ

Flera faktorer spelar in i valet av transportmedel: syftet med resan (starttid och längd på mötet, intern- eller kundmöte) avstånd till centralstationer/flygplatser och familjesituationen. Mitt syfte med denna resa var att träffa kollegor och arbeta från Umeåkontoret i två dagar. Det innebär en resa från södra Stockholm till centrala Umeå.

Jag tog ett nattåg från Stockholm som avgick 22:45 och ankom 08:15 i Umeå. Där hade jag sovkupé i första klass (enkelrum med egen toalett och dusch). På vägen tillbaka åkte jag första klass med avgång klockan 14:20 och ankomst 20:40.

Hur var min upplevelse? 

Pris

TÅG: 845 kronor enkel väg med sovvagn, 1195 kronor retur i första klass klass. Buss till och från hemmet och Stockholm central samt station till Umeåkontoret 150 kronor. Totalt 2 250 kronor.

FLYG: 4 600 kronor tur och retur, taxi från hemmet till Bromma flygplats samt taxi från Umeå flygplats till kontoret 1600 kronor. Totalt 6 200 kronor.

TÅG VS FLYG 1-0

Tåget kostar en tredjedel.

Transfer

Jag bor strax utanför Stockholm och kan åka kommunalt in till tågstationen, som oftast ligger centralt, istället för att ta taxi en längre sträcka till flygplatsen som oftast ligger mer perifert.

Tidsmässigt tar det lika lång tid men det blir billigare och mer hållbart att kunna åka kollektivt.

En annan fördel är att man inte behöver vara ute i lika god tid till tåget som med flyget.

TÅG VS FLYG 2-0

Med tågalternativet blir transfern billigare och det går snabbare att ta sig till själva transportmedlet i och med att man inte behöver vara ute i lika god tid.

Tid

TÅG: Jag bokade sovvagn på turresan och jag räknar inte sovtiden som restid. Returresan sker på eftermiddagen och tar 6 timmar. Det är timmar man kan arbeta eller vila. Det tar 45 min att ta sig till och från stationen. Totalt 9 timmar (exklusive 6 timmar sovtid).

FLYG: Flyget tar 1 timme från Stockholm, taxi till flygplats 45 minuter, taxi till kontoret 20 minuter. Man måste vara på flygplatsen en timme innan avgång. Totalt 6 timmar.

 TÅG VS FLYG 2-1

Flyget är ett snabbare transportmedel. Samtidigt kommer man inte fram lika tidigt jämfört med nattåg med sovkupe.  De 6 timmarna man sitter på tåget på returresan kan man nyttja bättre genom att arbeta eller vila, vilket inte går på samma sätt när man flyger.

Utsläpp

Flyg - 130 kilo koldioxid tur och retur.

Tåg - 7 kilo koldioxid tur och retur.

TÅG VS FLYG 3-1

Tåget släpper ut 95 procent mindre koldioxid än flyget.

 

VINNARE ÄR…. TÅGET!

 För mig fungerade tåget väldigt bra - även för en längre tjänsteresa. Men som tidigare nämnt är jag medveten om att det beror på flera parametrar om tåget ska fungera som ett alternativ till flyget.

Några upptäckter:

·      Vissa sträckor har dålig täckning (tunnlar) – avbrotten skapar problem om man har teamsmöten.

·      Det är mer lämpligt att jobba på tåget med arbetsuppgifter som man kan jobba med isolerat.

 

Kommer jag göra om detta?

Ja det skulle jag – tyckte det fungerade väldigt bra för mig med dessa förutsättningar.