"De bästa projetkmötena håller vi på gymmet"

När det kommunala bostadsbolaget Kalmarhem blev kund till Vitec Fastighet i höstas började resan mot ett nytt effektivt processtöd för flera områden inom uthyrning. Samtidigt tog implementationsprojektet en ny form: träna – äta – möta – på gymmet!

Vitt lägenhetshus med beige balkonger och blå himmel.

 Pernilla Bergwall, Verksamhetsutvecklare vid Kalmarhem i Kalmar, och Jenny Beurling, projektledare vid Vitec Fastighet, träffades i höstas i samband med att Kalmarhem skulle upphandla ett nytt processtöd för uthyrningsverksamheten. De arbetar gemensamt med implementationen av Vitec Portal, som ska integreras med Kalmarhems befintliga system. Portalen omfattar både webbplats, marknadsfunktioner och kundservice. 

 Det var Pernilla som kom med idén att förlägga projektmötena på gymmet. Pernilla är en hängiven ”träningsnörd” och ansvarar också för friskvårdssatsningen inom Kalmarhem.  – Genom att lägga in ett träningspass under arbetsdagen bibehåller vi effektiviteten under hela arbetsdagen. Det kan vara kortare styrkepass på 30 minuter eller annan instruktörsledd träning. När jag lärde känna Jenny som också brinner för träning och hälsa, kom jag med förslaget, säger Pernilla. Och Jenny var inte sen att haka på. – Våra möten börjar ofta med en kort statusuppdatering redan i omklädningsrummet, säger Jenny och skrattar. Förut hade jag med mig papper o penna inne i träningslokalen, men numera koncentrerar vi oss på träningen och tar hela avstämningen under lunchen istället. 

 På träningsanläggningen Malkars Västra i Kalmar finns goda förutsättningar för den här typen av upplägg; rymliga, fräscha lokaler, trådlöst wifi och lunchmöjligheter i trivsam miljö. Pernilla tycker att det finns stora fördelar med att komma bort från kontorsmiljön. – Vi jobbar mycket och det är viktigt att vi håller oss i form, fortsätter Pernilla. Det är nyttigt att komma ifrån, träningen rensar huvudet och stresshormonerna försvinner. Dessutom blir själva mötet effektivare. Är man på kontoret finns risken att man tar med för många projektmedlemmar i mötet, och att diskussionerna ibland svävar ut. Nu fokuserar vi på att driva projektet framåt och har andra forum för övriga frågor. Dessutom har vi en fast tid i veckan, och kan ofta samla ihop och skjuta uppkomna frågor till dess.

 Att klara av sin träning på dagtid är ett stort plus, tycker både Jenny och Pernilla. Med familj och barn, jobb och resor är planering a och o. Pernilla, som har genomfört tre triathlon, förbereder sig just nu inför Stockholm Marathon och en eventuell fjärde triathlon.  Hon kör 3-4 löpträningspass i veckan, både intervall och distans, samt 1-2 styrketräningspass. Hon skaffade en personlig tränare för två år sedan som ser till att hon tränar på rätt sätt och i rätt mängd. Pernilla är också medlem i Kalmar RC Triathlon där hon satt som ordförande i 5 år. 

 Jenny tränar inför sommarens ”mini-triathlon”-tävling i Kalmar, alltså lite kortare (men snabbare) distanser.  – Jag tränar främst för att hålla mig pigg och orka mer. Det brukar bli 3 styrketräningspass och 2 boot camp i veckan, och helst vill jag klämma in ett spinningpass också, säger Jenny. 

 När tjejerna får frågan om de tror att de kommer att fortsätta att mötas på detta sätt svarar de snabbt och högt  ”JAAA” i mun på varandra. – Man ska ha goda relationer med sina kunder och leverantörer, säga båda och skrattar. Vi kommer att träffas en gång i veckan under pågående projekt, det blir supereffektivt – och roligt!

 Det är ingen tvekan om att dessa två drivna damer kommer att nå både sina projektmål och sina individuella träningsmål. Kanske är det kombinationen jobb & träning som gör det oslagbart.


Artikelskribent: Annica Karlsson, Vitec