Fastighetsutvecklare i Kalmar finner hyresgäster med Boplats Sverige

Under våren har flera fastighetsutvecklare blivit klara med sina lägenhetsprojekt i Kalmar och de flesta av dem har anslutit sig till Boplats Sverige för att få hjälp med att hitta hyresgäster. Per Stephani på Kalmarhem insåg tidigt att det går att sälja in Kalmar genom att samla alla hyreslägenheter med förstahandskontrakt på en och samma sida, Boplats Sverige.

Mörkblått lägenhetshus med balkonger bredvid orange lägenhetshus.

Hyresvärdar har som regel lite olika policy för hur de tilldelar sina lediga lägenheter. Alla hyresvärdar vill inte använda sig av en kö utan arbetar med ett intresseregister istället. Finessen med Boplats Sverige är att alla hyresvärdar kan arbeta på det sättet som passar dem medan den som vill hyra en lägenhet bara behöver fylla i sina uppgifter på ett ställe för att sedan koppla sig till de olika hyresvärdarna som de vill hyra lägenhet av. De kan även visa intresse på lägenheten och prenumerera på utbud mm.

Simon Svensson på Kalmargården AB är en fastighetutvecklare i Kalmar som byggt en ny fastighet som heter Månstenen ”Att hantera ett intresseregister med bostadssökande var väldigt enkelt och effektivt" anser Simon och fortsätter. ”Direkt när vi publicerade våra lägenheter med hjälp av Vitec Online och Boplats Sverige så började vi få in Bostadsprofiler där kunderna visade intresse på lägenheterna. Förvånansvärt många profiler innehåller den information som vi gärna ser att de laddar upp i sin Bostadsprofil. Arbetsgivarintyg och lönespecifikationer som styrker deras uppgift om inkomst. Även hyresvärdsreferenser förekommer. Det gör jobbet mycket enklare när vi ska välja ut vem som ska få hyra lägenheten.”

”Förenklat kan man väl säga en regions tillväxt stimuleras av tillgång av både byggmark och andra etableringsförutsättningar, som arbetskraft, kompetens samt tillgång till bostäder. Hyresrätten har stora fördelar och en viktig funktion i detta samspel. Nu när flera fastighetsägare i kommunen använder Boplats Sverige ökar både Kalmars tillgänglighet och attraktion” menar Per Stephani på Kalmarhem.

Boplats Sverige är en helt kostnadsfri och reklamfri tjänst för bostadssökande av hyresrätter där man genom sin profil och lägenhetspreferenser får tillgång till samtliga anslutna lediga hyresrätter i hela Sverige.

Cirka 30% av Sveriges totala bestånd av hyreslägenheter är i skrivande stund anslutna hos Boplats Sverige. Av dessa är ca 2400 hyreslägenheter för närvarande lediga för uthyrning. 

Plattformen underlättar för både hyresrättssökande, hyresvärdar och kommunala bostadsbolag genom att alla dokument, intyg och sökprofiler som behövs, enkelt kan kompletteras och hanteras på ett och samma ställe. Boplats Sverige kompletterar hyresvärdarnas befintliga fastighetssystem och fungerar parallellt med eventuella kösystem. 

Mikael Georgsson, Affärsutvecklare på Vitec Softwaregroup, ansvarig för utvecklingen av tjänsten Boplats Sverige, berättar mer: "För en bostadssökande kostar tjänsten ingenting. Den är helt kostnadsfri och reklamfri. Men den kanske största fördelen är att varje bostadssökande skräddarsyr sin bostadssökningsprofil och lägger upp dokument och intyg endast en gång. Denna bostadssökningsprofil kan sedan alla hyresvärdar som är kopplade till Boplats Sverige ta del av. Man behöver således inte längre som sökande anmäla sig till varje enskild lokal hyresvärd eller kommunalt bostadsbolag. Vilket till exempel underlättar mycket när man söker hyresrätter i andra städer eller regioner i Sverige."

Artikelskribenter: Mikael Georgsson & Marie Löthman, Vitec