Ny på Vitec - ny i Sverige

För två och ett halvt år sedan lämnade Mahmoud Oubaid staden Aleppo bakom sig, och med den även sin fru och sina två små barn, och anlände till Sverige med så gott som ingenting på fickan. Under åren som följt sedan Mahmoud för sista gången såg Aleppos silhuett försvinna bakom horisonten så har han kämpat för att bygga en vardag i ett nytt land, med ett nytt språk och en helt annan kultur.

 Mahmoud Oubaid började på Vitec för lite mer än en månad sen. Bakom sig har han en historia som kan få ögonen att blänka på nästan vem som helst. Innan Mahmoud kom till Sverige så levde han ett helt vanligt liv i staden Aleppo i Syrien – något som förändrades drastiskt när kriget kom. När han beslutade sig för att lämna Syrien så visste han ingenting om Sverige eller hur det var att leva här.
 "Dock trodde jag att det var ett vackert land och nu när jag har bott i Sverige i två år ser jag att jag hade rätt. Sverige är verkligen fint och starkt i olika aspekter" lovordar han.
  Sveriges vackra landskap och årstider är två av de saker som har gjort starkast intryck hos Mahmoud. Även människorna och kulturen har gjort intryck, men Mahmoud tycker själv att det gick snabbt att anpassa sig. Han berättar att han hade turen att ha en kompis som, liksom honom själv, är från Syrien men som har bott i Sverige i 27 år.
 "Jag hängde med honom, träffade många svenskar, upplevde svenska kulturen och tränade på svenska språket. På så sätt anpassade jag mig snabbare" säger Mahmoud.

  I Syrien tog Mahmoud en examen inom företagsekonomi och jobbade därefter som lärare, revisor och senare bankman. Han kan se tydliga skillnader i arbetskulturen mellan Syrien och Sverige.
"I Syrien jobbar vi i hierarki. Chefen fokuserar på personer och felen de gör, men här i Sverige fokuserar chefen på felet och hur vi tillsammans kan lösa det. Man jobbar i team" säger Mahmoud.
  Att söka jobb i Sverige har inte varit helt lätt eftersom både språket och kulturen har skapat barriärer. Mahmoud gjorde allt han kunde för att skapa kontakter och vänner som skulle kunna leda till en arbetsmöjlighet.
"Jag försökte att få många kontakter genom att bland annat gå i olika kyrkor, på fester och liknande. Jag blev också medlem i ett parti eftersom jag visste att det var viktigt för att få ett jobb och förstå den svenska kulturen."
  Under sina första veckor på Vitec har Mahmoud gjort ett starkt intryck. Redan förra veckan hade han sitt första skarpa kunduppdrag och tillbringade hela veckan ute hos en av Vitec's största kunder - som var mycket nöjda med hans insats. På frågan hur det kändes när Mahmoud blev erbjuden jobbet på Vitec, hans andra jobb sedan han kom till Sverige, har han svårt att sätta ord på känslorna. Han inleder med att säga att det finns några känslor man helt enkelt inte kan beskriva med ord.
"Jag blev superglad. Jag kände att jag skulle få tillbaka mitt liv igen. Vitec gav mig och min familj en chans att bygga upp vårt liv igen."

 Att anställa någon som kommit från utlandet – examen i företagsekonomi eller inte – hör till ovanligheterna på de flesta av Sveriges företag. Det kan räcka med ett utländskt klingande namn för att sållas bort tidigt i rekryteringsprocessen. Mahmoud uttrycker att det är synd och att han önskar att fler företag kunde se hur många nyanlända som besitter både bra utbildningar, erfarenheter och egenskaper som kan nyttjas. I dagsläget går många av dessa personer arbetslösa, eller har fastnat på jobb som de egentligen är överkvalificerade för.
 "Om fler företag skulle ge nyanlända en chans att bara göra sitt bästa så tror jag att hela Sverige skulle dra nytta av det."

  När Mahmoud lämnade Syrien lämnade han även sin fru och sina två små barn. När den här artikeln skrivs så är det mer än ett år sedan han såg dem sist och saknaden växer sig större för varje dag. Men inom bara några dagar från dagens datum så kommer Mahmoud äntligen att få omfamna sin familj igen - fredagen den 16 december landar nämligen hans fru och barn på Arlanda Flygplats. De har nyligen blivit beviljade uppehållstillstånd, och inom kort lämnar även dem ett krigshärjat Aleppo bakom sig för att börja om som en familj i Sverige. När familjen kommer på tal så ler Mahmoud stort.
 "Det första jag kommer att göra när vi ses är att krama och kyssa dem."

  Att det är i Sverige som han har sin framtid, det råder Mahmoud inga tvivel om. Han säger att han längtar efter sin familj och efter att få dela framtiden ihop med dem.
 "Jag hoppas att jag lyckas med mitt jobb och blir en framgångsrik man. Jag är en ambitiös person som tycker om utmaningar och Vitec är en perfekt plats för mig att utvecklas. Jag hoppas också att min familj kommer att trivas här och lyckas med sina liv. Jag ser så mycket fram emot att visa dem Sverige. Vi ska äta god mat tillsammans och åka till Mall of Scandinavia i Solna. Och vi ska fira jul tillsammans som en familj för första gången på nästan tre år" ler Mahmoud.


Artikelskribent: Iseline Dahlen, Vitec