Säkerhet är viktigare än någonsin

Säkerhet blir allt viktigare. Vi vill skydda oss så gott vi kan, både fysiskt och digitalt i våra hem och i vårt dagliga arbetsliv.

Som fastighetsbolag kan det betyda allt från att man använder sig av elektronisk signering för att hantera avtal, eller nyckelkvittenser, till att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning, vilket ökar säkerheten för de boende. Vitec har flera tillvalsprodukter för att hjälpa våra kunder i säkerhetsarbetet. 

Olovlig andrahandsuthyrning 

Som komplement till kreditupplysning har vi bland annat tagit fram en funktion för våra kunder kopplat till Hyra för att underlätta kontrollen av just olovlig andrahandsuthyrning.  

Som hyresvärd är du ansvarig för att dina hyresgäster erbjuds en trygg boendemiljö och att skador och olyckor i fastigheten motverkas genom förebyggande arbete. Otillåten andrahandsuthyrning kan många gånger leda till ökad risk för störningar och otrygghet. Dessutom är hyresgäster som bor otillåtet i andrahand mindre benägna att anmäla allvarliga fel och brister i lägenheten på grund av risken att bli påkomna. 

Funktionen Olovlig andrahandsuthyrning gör att du kan schemalägga och automatisera följande rapporter: 

  • Ej skriven på adress  
  • Ej rätt att hyra 
  • Antal på adress 

Med andra ord, du kan enkelt och automatiskt se om de personer som förväntas bo på adressen är de som faktiskt bor där.  

Elektronisk signering 

Med elektronisk signering (e-signering) kan du hantera hyreskontrakt och många andra dokument digitalt, vilket gör processen både snabb, säker och hållbar. 

Tjänsten e-signering finns tillgängligt direkt i vår produkt Hyra, vilket gör att det både kan användas av fastighetsägaren och hyresgästen. Systemstöd finns för hyresgäster att till exempel initiera uppsägningsprocessen av hyresavtalet eller beställa tillval direkt i "Mina sidor". Fastighetsägare har möjlighet att skicka ut avtal till nya hyresgäster och få in uppsagda hyreskontrakt som sparas automatiskt i vårt system Hyra. Man kan även administrera nyckelkvittenser, besiktningar, p-platser och andra ärenden och utskick som behöver signeras.  

BankID 

BankID kommer alltid vara ett säkrare alternativ än användarnamn och lösenord, detta eftersom du bekräftar din inloggning med ett certifikat. Det är med andra ord bara du som kan logga in. Användarnamn och lösen kan ju trots allt vem som helst logga in med.  

Vi har stöd för BankID i vår boende app. Här finns allt en hyresgäst kan behöva i sin kontakt med sin hyresvärd. Det kan vara hantering av kontrakt, information kring ärenden, se tidigare och framtida fakturor, beställningar, tidsbokning av tvättstuga etc. Utöver lägenheter hanteras studentlägenheter, parkeringar, nyproducerade lägenheter, förråd och mycket mer.  

Bostadssökande kan själva bevaka och göra intresseanmälan på publicerade objekt i Mina sidor och kan även välja att prenumerera och bli meddelad när nya lägenheter publiceras. Allt detta bakom säkra dörrar med hjälp av BankID.  

Fullt fokus på säkerhet 

Patrik Klintfors, Säkerhetsansvarig på Vitec Fastighet jobbar heltid med säkerhetsfrågor, både internt och mot kund, och han tycker att säkerhet är en av de viktigaste frågorna i samhället idag. ”Vi har genom vårt gedigna säkerhetsarbete samt ständiga omvärldsövervakning en stor kunskapsbank som vi tror att det finns mycket att vinna på att dela med sig av. Därtill så besitter ju våra kunder minst lika mycket kunskap om säkerheten kring deras verksamheter vilket vi skulle kunna dra nytta av. Samarbete och transparens är nog bästa sättet att främja en kontinuerlig cykel av säkerhetsförbättringar och anpassningar i en värld som ständigt förändras. Tillsammans gör vi fastighetsbranschen säkrare!” 

 

Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec