Skövdebostäder förenklar vardagen med hjälp av tjänsten Olovlig andrahandsuthyrning


Skövdebostäder ägs av Skövde kommun och är stadens största hyresvärd med drygt 5 200 bostäder av olika slag och storlekar. De har för en tid sedan implementerat tjänsten Olovlig andrahandsuthyrning. Med tjänsten har de nu fått mer tid över och kan bland annat även fokusera på att utreda ärenden om olovlig andrahandsuthyrning.


Elias Zaki arbetar som bosocial samordnare på Skövdebostäder sedan september 2020. Där jobbar han med olika frågor som bland annat störningshantering, olovlig andrahandsuthyrning samt trygghetsfrågor. Vitec’s systemstöd spelar en central roll i Elias arbete då han använder det för att söka information om hyresgästers kontrakt, få en överblick över deras hyresinbetalningar samt numera arbeta med den nya funktionen avseende rapporter för olovlig andrahandsuthyrning.

Elias berättar: ”När vi började arbeta mer intensivt med olovlig andrahandsuthyrning så insåg vi att det är ett mycket omfattande arbete. Vi jobbade till en början med att göra manuella slagningar i vårt eget register samt jämförde detta med folkbokföringens vilket tog mycket lång tid. Detta gjorde att arbetet med att hitta oegentligheter i hyresförhållanden blev lidande. Det var i samband med detta som vi insåg att vi behövde ett system som kunde hämta informationen om folkbokföring automatiskt för att förenkla vår vardag. Vi fick då kontakt med ett företag som hade en sådan tjänst. Men vi upplevde att tjänsten var för komplicerad och det blev svårt eftersom det blev en helt fristående tjänst som personalen hade behövt lära sig.”

Elias fortsätter och berättar: ”När vi fick reda på att Vitec hade en liknande tjänst integrerad blev vi mycket nyfikna. Efter en genomgång med Vitec’s medarbetare så var vi ännu mer intresserade. Vi beslöt oss för att köpa in tjänsten och det är något som vi inte ångrar. Enkelheten i implementeringen av tjänsten till framtagningen av rapporterna har gjort det mycket smidigt att starta igång.”

På frågan vilka utmaningar de hade vid implementationen förklarar Elias att de till en början hade glömt bort hur man skriver in hur ofta genomsökningen av beståndet skulle ske. ”Men jag använde mig av Vitec Kunskap och kunde snabbt hitta en guide som enkelt visade hur man gjorde” fortsätter han. ”Vi har tack vare bra genomgångar av Vitecs personal inte stött på några problem och de små problem som vi stött på har gått att få svar på genom Vitec Kunskap. Vi har fått hjälp i de situationer som vi behövt. Vi känner oss trygga i kontakten med Vitec.”

Skövdebostäder använder flera av Vitec’s produkter sedan tidigare och det stora produktutbudet är enligt Elias en av fördelarna mot konkurrenterna, då de kan ha allt under samma tak. ”Att slippa använda fristående tjänster som kräver mer upplärning sparar både tid och energi” fyller Elias i.

I samarbete med Creditsafe erbjuder Vitec en funktion för att förenkla processen med kreditupplysning när nya hyresgäster ska erbjudas kontrakt. Som komplement till kreditupplysning har Vitec tillsammans med Creditsafe även tagit fram en ny funktion som används i Vitec Hyra för att underlätta kontrollen av olovlig andrahandsuthyrning.

Elias fortsätter och berättar att Skövdebostäder genom den nya tjänsten nu har fått mer tid för annat och kan även fokusera på att utreda ärenden om olovlig andrahandsuthyrning. ”Vi kan därför varmt rekommendera den här tjänsten till andra som vill arbeta mer aktivt med att komma till rätta med olovlig andrahandsuthyrning.”

Fakta Skövdebostäder:
Skövdebostäder ägs av Skövde kommun och är stadens största hyresvärd med drygt 5 200 bostäder av olika slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. De är medlemmar i branschorganisationen Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling. Företaget har cirka 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.

Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec