Vi på Vitec - Nils Waldemarson

Varje månad introducerar vi en av våra kollegor på Vitec Fastighet.

Hej, vem är du?
Jag heter Nils och är från södra Stockholm. Bor i lägenhet, men den här tiden på året hänger jag gärna en del i vår stuga i Roslagen. Jag är lite av en miljökämpe och gillar att vara utomhus i naturen, utan att för den skull vara en träningsmänniska.

I sommar blir det bland annat vandring i Jämtland med övernattningar utmed Jämtlandstriangeln (nej, katterna får inte följa med). Förhoppningen är att myggen inte lockas till en som äter vegetariskt mat, haha! På vintern är skidåkning ofta högt upp på önskelistan och senast tog vi tåget mot Zell am See i Österrike för att njuta av alperna. Har utflugna barn och tar gärna en dans på lokal eller hemma med min fru ibland.

Vad gör du på Vitec?
I mitt arbete som Account Manager på Vitec träffar jag personer som arbetar med fastighetsförvaltning för fastighetsägare. Jag gillar variationen i arbetet och att få arbeta med allt från människor till teknik. Det som motiverar mig lite extra, är när jag tillsammans med mina kontakter hittar passande systemlösningar.

Arbetet att vara affärsansvarig för kunder innebär allt ifrån bland annat delta på mässor till förhandlingar, avtalsfrågor och visningar av vårt systemstöd för våra kunder. Jag har många kontaktytor i min yrkesroll vilket jag tycker är extra roligt. Jag träffar både nya, tidigare och befintliga kunder, har kontakt med våra skickliga systemutvecklare om nya och befintliga lösningar, och nära samarbete med vår proffsiga marknadsavdelning. Vi har även olika fokusgrupper i företagen som jag deltar i inom till exempel Hållbarhet och AI (Artificiell Intelligence).

Hur länge har du jobbat här?
Den här omgången är det 9 år, och nu är det andra gången jag arbetar på Vitec. Första gången jag kom i kontakt med Vitec var på 90-talet i samband med ett projekt hos en fastighetsägare för att upprätta energiuppföljning på 3 miljoner kvadratmetrar. När projektet var slutfört skulle Vitec starta sitt första kontor i Stockholm och jag anställdes 1997 som den första konsulten på det kontoret. På den tiden var det en av några få programvaror vi hade och när jag ville bredda mig, resulterade det att jag sökte mig vidare till andra fastighetsbolag och programleverantörer. År 2017 hade Vitec ett komplett erbjudande av systemstöd för alla delar inom fastighetsförvaltning vilket lockade mig tillbaka.  

Hur tycker du det är att arbeta på Vitec?
Jag gillar att det är en familjär känsla trots att vi är många på bolaget. Att vi uppmärksammar våra lyckade satsningar och passar på att fira framgångarna på olika sätt är ju också roligt förstås. Senast tillsammans med en ny kund som kommit igenom ett omfattande projekt, men kan även vara genom en omgång bowling i samband med lunchen.

Jag har arbetat inom fastighetsbranschen sedan jag började arbeta, både hos fastighetsbolag och hos olika systemleverantörer. Det jag gillar med att arbeta på Vitec är variationen och att vi är långsiktiga i vårt arbete med att utveckla hållbara systemstöd som hjälper på lång sikt och i det vardagliga arbetet.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att få arbeta tillsammans för att hitta ett systemstöd där kunderna blir positivt överraskade, är en av höjdpunkterna, och ett kvitto på att det vi gör - det är bra! När kunderna spontant kommer med positiv feedback till mig eller mina kollegor blir jag riktigt glad, och det ger mig bra energi. Att få träffa alla kunder tillsammans med mina kollegor är en av höjdpunkterna, förstås… och jag ser fram emot att träffas framöver.

Vad är mest utmanande?
Det finns alltid nya utmaningar och jag upplever att utmaningarna kommer allt tätare med den tekniska utvecklingen. Inte alltför länge sedan var BI (Business Intelligence) ett nytt begrepp och nu är AI på mångas läppar. Ny teknik är bra och jag gillar möjligheterna som den bidrar till. Utmaningen tror jag är att balansera på en nivå som den nya tekniken gör störst skillnad.

Finns det något extra spännande som är "på G" just nu enligt dig?
Det är mycket som är spännande just nu. Vår nybildade fokusgrupp inom AI är spännande att se vad det kommer leda till inom AI-området för oss. Ett annat spännande begrepp som kommit på senare tid är "nudging" från engelskan och innebörden skulle kunna översättas till påverkan. Jag tycker det är extra spännande om vi inom temat energi och hållbarhet kan ha en påverkan på våra kunders hyresgäster, till exempel inom energianvändning. Tänk om vi kan hjälpa till att få hyresgästerna och dess grannar att minska sin miljöbelastning genom en minskad användning!

Nu när AI med ChatGPT blivit senaste tidens snackis blir det fortsatt viktigt med bra kvalitet på innehållet av kundernas data och nya möjligheter med allt vad det innebär med nya arbetssätt och även risker. Förhoppningsvis ses vi på Vitec Dagarna i höst så kan vi prata med där, det ser jag fram emot!

Finns det något du ser fram emot denna sommar?
Jag berättade lite om sommaren tidigare men kan avslöja att jag kommit fram till att se fram emot något är - halva nöjet. Jag gillar att göra något praktiskt emellanåt, när jag är ledig, så en idé som jag fick förra sommaren var att bygga om en gammal bil till elbil, eller snarare en el-husbil. Det har resulterat att jag köpte en gammal bil från 1971, rätt gammal kan man tycka - men faktiskt samma årgång som jag. Så den (eller som Adele som arbetsnamnet är), kommer kanske lite närmare till att få komma ut på vägarna framöver.

Syns vi efter sommaren kan jag berätta mer!
Trevlig Sommar!