Laholmshem och Väsbyhem – Vinnare av Vitec Awards 2023

Vitec Awards är Vitec Fastighets nyinstiftade hållbarhetspris som vi arrangerar för att belysa våra kunders positiva hållbarhetsarbeten, med en förhoppning om att det ska inspirera andra att ta efter. Det kan vara allt från återbruksrum, sociala hållbarhetsprojekt eller bilpooler, till sänkt energiförbrukning. Stort som smått kan både inspirera och göra stor skillnad.

Bidragen sammanställdes av Vitec Fastighets hållbarhetsgrupp. Finalisterna presenterades på galamiddagen på Vitec Fastighets stora årliga kundevent VitecDagarna, där drygt 500 middagsgäster röstade LIVE på ”Årets Hållbarhetsinspiratör”.

Vinnarna av Vitec Awards 2023 blev efter röstningen Laholmshem och Väsbyhem genom ett gemensamt Vinnovaprojekt. Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet vars uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. (Läs mer om Vinnova här ) Projektet handlade om att minska hyresgästers elanvändning med hjälp av beteendeinsikter. På plats på VitecDagarna fanns Azarina Bäckström, Hållbarhetssamordnare på Väsbyhem, och Johanna Ivarsson, Driftingenjör på Laholmshem som tog emot priset på scen under applåder och jubel.

I en intervju delar de med sig av sin passion för hållbarhetsarbete och sina erfarenheter från sitt deltagande i Vinnovaprojektet. Azarina inleder: "Vårt engagemang inom hållbarhetsområdet har drivits av deltagandet i ett Vinnovaprojekt. Projektet var ett samarbete mellan Vitec Fastighet, Nordic Behaviour Group, Laholmshem och Väsbyhem. Målet var tydligt: att minska hyresgästernas energiförbrukning genom insikter från beteendevetenskap."

Johanna tillägger: "Det var en intressant utmaning att rikta in sig på beteendeförändring snarare än tekniska aspekter. På Laholmshem valde vi att fokusera på att övertyga hyresgästerna att undvika att torktumla tvätten och istället hängtorka, vilket resulterade i en märkbar sänkning av elanvändningen."
Azarina fortsätter: "Vi valde ett annat specifikt beteende hos våra hyresgäster, nämligen kortare duschar. Effekterna var imponerande; de som deltog i projektet minskade sin duschtid, vilket sparade stora mängder vatten. Särskilt glädjande var att även de som redan var lågförbrukare och medelförbrukare minskade sin duschtid avsevärt."

När de reflekterar över varför de engagerar sig så passionerat i detta arbete, delar Johanna sina tankar: "Vi tror på kraften av gemensamt agerande. Alla kan bidra, och genom att förändra beteenden kan vi skapa en bättre värld både för nuvarande och kommande generationer." Azarina instämmer: "Det är viktigt för oss att inte bara stötta våra hyresgäster ekonomiskt utan också att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Vi vill vara en del av lösningen, och det är inspirerande att se att det finns så många initiativ där ute."

När de diskuterar framtiden är Azarina optimistisk: "Trots de stora utmaningarna känner jag hopp. Samarbetet och viljan att göra förändringar finns där, och genom projekt som detta får vi insikter och verktyg att möta de globala utmaningarna. Jag tänker att det kan vara är bra att börja litet. Det behöver inte vara så stora saker, och det behöver inte kosta jättemycket.”

Johanna tillägger: "Vi har lärt oss mycket genom att samarbeta, det finns mycket att lära av varandra. Vi behöver inte alltid uppfinna hjulet själva! Vi är ett litet bostadsbolag och Väsbyhem är ett betydligt större bostadsbolag. Men tillsammans så har vi skapat ett projekt och kommit fram till en lösning som vi kan sprida i båda våra nätverk."

Avslutningsvis delar de sina tankar om att delta i Vitec Awards. Azarina säger: " Jag tyckte, eller vi tyckte, att det var roligt utifrån att det inte var ett så tekniskt perspektiv, utan att det var mer en beteendeförändring. Att vinna var förstås en extra bonus..."

Johanna avslutar leende: "Ja, det är alltid roligt att tävla och förhoppningsvis vinna.”

Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec