Vitec stödjer utsatta familjer i Sydafrika med matpaket

Matpaket istället för blommor 

Vitec Fastighet stödjer som en del av sitt hållbarhetsarbete ett projekt för läskunnighet i engelska i en kåkstad i utkanten av Johannesburg, Sydafrika. Projektet, som drivs av volontärorganisationen EduFun, kallas "Knowledge for the future" och rullades ut på Diepsloot Combined School under 2022. Projektet har varit en succé och rullar på med nya projektdeltagare varje år.

Utöver utbildningsprojektet har Vitec Fastighet även valt bort blommor och choklad som tackgåva till talare på konferenser och mässor. I stället får talarna ett mycket omtyckt gåvokort som innebär att Vitec förser en hel familj i kåkstaden Diepsloot, Sydafrika med ett matpaket i minst en månad, i vissa fall upp till ett halvår. I Diepsloot lever familjerna under svåra förhållanden, och ett matpaket kan göra stor skillnad för dem. 

Matpaketen har redan kommit till användning

En familj som fått stöd med matpaket består av en mamma och en dotter på 14 år. Mamman blev rånad och brutalt nedslagen i sitt hem och hamnade på sjukhus i en månad, något dottern fortfarande är traumatiserad av. Mamman förlorade även sitt jobb i fjol vilket gjorde att hon och dottern fick flytta från sitt hem till ett skjul i kåkstaden i Diepsloot då de inte hade råd att bo kvar. 
Mamman har inget jobb och hyran för skjulet betalas av hennes bror. De har ingen mat och med detta matpaket kan mamman leta efter jobb utan att vara orolig över hur de ska kunna äta mat. 

En annan familj består av sex familjemedlemmar. Lisa är 19 år och går sista året på gymnasiet. Hon förlorade sin mamma plötsligt 1,5 år sedan. Det finns ingen pappa involverad och Lisa vet inte ens vem hennes pappa är. Hon har två små systrar på 8 och 12 år. De tre systrarna har fått flytta in hos en äldre syster som är 24 år. Hon i sin tur har två flickor på 2 och 7 år. 
Den äldre systern har inget fast jobb och jobbar endast några timmar här och där. De har inga släktingar eller grannar som hjälper dem med förnödenheter. De har ingen elektricitet i sitt skjul och de har ofta ingen mat. Detta matpaket gör stor skillnad även för denna familj, och mättar många hungriga små magar. 

Vi är så glada att dessa matpaket kan göra skillnad i dessa familjers liv, och vi kommer att fortsätta dela ut matpaket i stället för blommor även framöver.

Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec