"Vi på Vitec" – Kristofer Olsson

Varje månad introducerar vi en av våra kollegor på Vitec Bygg & Fastighet.

Hej, vem är du?
Jag heter Kristofer Olsson och bor i Åre. Jag flyttade hit från Stockholm med min familj för några år sedan för att åka mer snowboard och att enklare komma ut i naturen. Jag är gammal snowboardinstruktör och utbildar instruktörer ideellt i Friluftsfrämjandet så det är perfekt att ha nära till fjället. Jag är ursprungligen från Sundsvall och min fru är uppväxt utanför Östersund så det var naturligt att flytta norrut för oss. Förutom ett vanligt familjeliv så sysslar jag med Tai Chi och Qigong, vilket är ypperligt att göra i naturen, och jag skriver också en del. Till exempel har jag gett ut en diktsamling inspirerad av naturen.

Vad gör du på Vitec nu?
Jag är produktstrateg och ansvarig för hållbarhetsarbetet. Jag började på Vitec för 13 år sedan och då jag fick i uppgift att bygga upp en avdelning för produktchefer.

Hur tycker du det är att arbeta på Vitec?
Jag trivs superbra! Det är givande att arbeta tillsammans både med mina kollegor och er kunder. De senaste åren har jag arbetat specifikt med digitalisering och nya innovationsprojekt, nu mer med hållbarhet.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att ta mig an de uppgifter och utmaningar som ingen annan på företaget hittills har gjort. När jag och min kollega Mikael Georgsson startade Framtidsgruppen med en handfull av våra största bostadskunder så skapade vi något vi inte gjort tidigare. Att samarbeta och lära tillsammans med kunder var väldigt lärorikt.

Vad är mest utmanande?
Komplexiteten och variationen. Ni är många användare som alla arbetar i era verkligheter som vi behöver ta hänsyn till. Så vi behöver förstå inte bara era arbetssätt och processer utan också vart ni är på väg och vilka förändringar ni står inför.

Du är hållbarhetsansvarig på Vitec, vad betyder det?
Att driva arbetet med hållbarhet hos oss. Vi har bland annat skapat en intern hållbarhetsgrupp bestående av medarbetare från alla avdelningar som arbetar med kartläggning, analys och målsättning men också nya arbetsuppgifter för hållbarhet.

Vilka är Vitecs styrkor i hållbarhetspusslet enligt dig?
Att vi har en bra relation med er kunder. Vi startar nu en extern fokusgrupp » för er som är hållbarhetsansvariga med syfte att vi tillsammans påverkar branschen och gör skillnad. Ni är många som använder våra produkter, produkter som bidrar till hållbarhet, och branschen står för minst 20% av alla utsläpp i Sverige. Så vi har stora chanser att förbättra klimatet tillsammans om vi hjälps åt!

Kan du ge 5 tips på saker man som enskild person i ett fastighets- eller byggbolag kan göra för klimatet?

  • Var intresserad! Bygg på din kunskap om klimatet och hållbarhet, följ ditt eget intresse.
  • Samarbeta! Det är svårt att göra förändringar själv och klimatet påverkar oss alla.
  • Driv på! Du är en medarbetare som kan påverka din egen organisation.
  • Ta modiga beslut! Om du ser till hela värdekedjan kan det ibland krävas att du tar beslut med den större bilden i åtanke, inte bara för din egen grupp eller organisation.
  • Var ihärdig! Även om det kan kännas brådskande så behöver vi sakta ner och satsa på rätt saker som ger stor påverkan på klimatet.

Finns det något du ser fram emot denna sommar?
Att spendera tid med familj och vänner vid vår sommarstuga i Höga Kusten. Och att köra runt i vår surfbuss på Gotland och kitesurfa på fina stränder.