30 augusti 2023

Vitec Awards - Vitecs nyaste hållbarhetssatsning

Vitec Awards är en nyinstiftad prisutdelning som äger rum på VitecDagarna i november och är Vitecs senaste hållbarhetssatsning. Prisutdelningen hålls för att belysa Vitecs kunders positiva hållbarhetsarbeten.

Vitec Awards

Vitec Awards är en nyinstiftad prisutdelning som äger rum på VitecDagarna i november och är Vitecs senaste hållbarhetssatsning. Prisutdelningen hålls för att belysa Vitecs kunders positiva hållbarhetsarbeten. Det kan vara allt från återbruksrum, sociala hållbarhetsprojekt eller bilpooler, till sänkt energiförbrukning. Stort som smått kan både inspirera och göra stor skillnad. Under middagen på VitecDagarna 2023 presenteras de nominerade bidragen och deltagarna röstar gemensamt fram "Årets Hållbarhetsinspiratör".

Ambitioner kring hållbarhet

Kristofer Olsson är produktstrateg och samordnar även Vitecs hållbarhetsarbete. Han berättar i en intervju hans tankar och ambitioner kring temat hållbarhet. ”Privat försöker jag flyga så lite som det går och jag har dragit ner på mitt inköp av kläder” förklarar han och fortsätter sedan. ”Jag vistas mer utomhus för att både må bättre, men också för att skapa en starkare relation till naturen. Det vi älskar skyddar vi, tänker jag. Det bästa med hållbarhetsarbetet på Vitec är att vi har stora möjligheter att hjälpa våra kunder i deras arbete med hållbarhet, genom våra produkter men också genom att skapa nätverk.”

"Det vi älskar, skyddar vi!"
Kristofer Olsson om hans tankar kring miljön

Fyra arbetsområden inom hållbarhet

Kristofer fortsätter att berätta: ”Vitecs hållbarhetsarbete sker främst inom fyra områden. Dels genom att minska Vitecs egna utsläpp, till exempel genom att anställda åker tåg istället för att flyga, men även genom att hjälpa Vitecs kunder att göra sina hyresgäster mer medvetna kring hållbarhet. Vi har även ett projekt med två kunder som baserar sig på beteendevetenskap och Arena Mina Sidor. Sen arbetar vi även genom hållbarhetsrapportering med Vitec Energiuppföljning samt genom underhåll och återbruk med Vitec Teknisk Förvaltning.”

Vitecs övergripande klimatmål är att både Vitec och alla dess kunder ska vara fossilfria eller koldioxidneutrala till år 2030. Kristofer fortsätter: ”Det är också därför vi driver en fokusgrupp för hållbarhetsansvariga. Eftersom bygg- och fastighetsbranschen står för över 20 procent av alla utsläpp i Sverige finns det skäl att samarbeta och hjälpa varandra.”

Varför Vitec Awards?

Så varför startar Vitec Awards nu? Kristofer förklarar: ”Med Vitec Awards så hoppas vi att vi får med våra kunder på vår hållbarhetsresa och att våra kunder lyfter fram sina goda exempel och kan inspirera varandra. Det är alltså kunden själv som nominerar sig till oss och vi i Vitecs hållbarhetsgrupp sammanställer alla bidrag. Det kan vara allt ifrån små initiativ till stora projekt. Jag personligen är extra intresserad av hur innovation och nya grepp kan hjälpa arbetet med hållbarhet."

Kristofer fortsätter att förklara tanken kring nomineringarna: "Det kan vara något de är stolta över eller något som de bara tar för givet. Alla initiativ är välkomna! Vi närmar oss 2030 och vi känner att alla kan behöva inspiration och uppmuntran på vägen mot målen.”

Vill du läsa mer om Vitec Awards, eller kanske nominera ditt företag, kan du göra det här

 

Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec